Zbiórka: 11.12.2009 (piątek) o godz. 20:50 - hala dworca PKP Warszawa Wschodnia. Wyjazd pociągiem relacji Warszawa ? Rzeszów. Kursanci dojeżdżający z innych miast proszeni są o kontakt z Kierownictwem w celu ustalenia sposobu i miejsca dotarcia.
Powrót: 14.12.2009 (poniedziałek) ok. godz. 4:50 Dworzec Zachodni.
Sprzęt: karimata, śpiwór (CIEPŁY), kurtka od deszczu (dobrze wziąć również parasol), ciepłe ubranie, ciepła czapka, rękawiczki, mocne buty, stuptuty (ochraniacze), latarka + baterie zapasowe, menażka, kubek, nóż, łyżka, cienka linka (ok. 5m), termos (0,5-1l), KOMPAS, MAPA (Bieszczady i Góry Sanocko-Turczańskie, ewent. Pogórze Przemyskie), zabezpieczenie mapy (koszulka na dokumenty lub mapnik), zapasowe worki foliowe, dokumenty (legitymacja), apteczka osobista, zegarek, obowiązkowy zestaw do rozpalania: 2*świeczka, 2*zapalniczka, dobrze jest mieć rękawice robocze (do pracy przy ognisku).
Prowiant w plecaku (zabieramy na 2 dni):
Obiad nr 1.
Klasyka gatunku (chociaż włoscy puryści oburzą się na połączenie sosu zwarzywami), do częściowej obróbki w domu - celem konserwacji składników i krócenia czasu przygotowania nad ogniem: Pasta z kurczakiem (danie pawiopodobne)
- 150g makaronu
- 1 pierś kurczęcia, ugotowana (z Vegetą) lub usmażona (obsypana słodką papryką)
- 1 cebula, kilka ząbków czosnku, 2 pieczarki
- 100g startego sera żółtego do posypania (opcjonalnie)
- sos carbonara
Obiad nr 2.
Mały eksperyment z mojej strony, gdyż nie do końca zgadzam się z ideą egetarianizmu (zwłaszcza w naszym klimacie), jednakże szanuję wybór osób nie edzących mięsa i osobiście nie przeszkadza mi zjeść coś nieodzwierzęcego: Gulasz jarski
- 150g ryżu
- 150g soczewicy zielonej
- 1 mały (250g) kabaczek żółty lub cukinia lub bakłażan
- 1 cebula, kilka ząbków czosnku
- 1 puszka pomidorów w sosie własnym, nie mylić z koncentratem (1 sztuka na 2 osoby)
- zioła: bazylia, pieprz
Śniadanie 2:
- Jajka 3-5 (w zależności od wielkości 5 w rozmiarze S-M, 4 w roz L, 3 w roz XL daj nam to około 220-250g jaj)
- boczek, szynka w plastrach około 100g
- Masło do smażenia
Do tego:
- śniadanio-kolacje: 1 chleb; kiełbasa (200-300g); ser żółty (200-300g); rybki (2 puszki); pasztet (1 szt.); ŚWIEŻE WARZYWA; dżem; krem czekoladowy i inne dobre jadło na kanapki (wg fantazji), 5 torebek herbaty
- słodycze: dużo łakoci! (najlepiej w wersji łatwej do częstowania)
- 1,5l butelka wodę
Jeśli ktoś ma ochotę to można wziąć na niedzielne śniadanie kaszkę do zalania wrzątkiem.
Mamy do dyspozycji czajnik. Można więc zagotować wodę.
Uwaga: Wszystkie rzeczy pakujemy w worki foliowe (nie ma nieprzemakalnych plecaków).
Zapoznajcie się z poniższymi zagadnieniami:topografia Gór Sanocko-Turczańskich:
- główne szczyty, pasma, rzeki, miejscowości
- granice
- otaczające grupy górskie
- szlak architektury drewnianej (Dobra Szlachecka, Ulucz, Czerteż)
- surowce naturalne:
- szlak naftowy (Ropienka, itp)
- Tyrawa Solna
- Dolinianie
- Przemyski Rejon Umocniony (fragment linii Mołotowa)
- Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku
Koszt: 130 zł (ze zniżką studencką) / 150 zł (bez zniżek)