Kurs Przewodników Górskich - wycieczka orientacyjna górska 5-6.12.2009 - Góry Sanocko-Turczańskie

Zbiórka: 4.12.2009 (piątek) o godz. 20:50 - hala dworca PKP Warszawa Wschodnia. Wyjazd pociągiem relacji Warszawa ? Rzeszów. Kursanci dojeżdżający z innych miast proszeni są o kontakt z Kierownictwem w celu ustalenia sposobu i miejsca dotarcia.

Powrót: 7.12.2009 (poniedziałek) ok. godz. 4:50 Dworzec Zachodni.

Sprzęt: karimata, śpiwór (CIEPŁY), kurtka od deszczu (dobrze wziąć również parasol), ciepłe ubranie, ciepła czapka, rękawiczki, mocne buty, stuptuty (ochraniacze), latarka + baterie zapasowe, menażka, kubek, nóż, łyżka, cienka linka (ok. 5m), termos (0,5-1l), KOMPAS, MAPA (Bieszczady i Góry Sanocko-Turczańskie, ewent. Pogórze Przemyskie), zabezpieczenie mapy (koszulka na dokumenty lub mapnik), zapasowe worki foliowe, dokumenty (legitymacja), apteczka osobista, zegarek, obowiązkowy zestaw do rozpalania: 2*świeczka, 2*zapalniczka, dobrze jest mieć rękawice robocze (do pracy przy ognisku).

Prowiant w plecaku (zabieramy na 2 dni):

Obiad nr 1.

ryż z jajkiem i cebulą (jak ktoś nie chce jajka i cebuli może być curry) i np mała pierś z kurczaka pokrojona w kostkę/paseczki + ogórek i śmietana na mizerię

  • torebka ryżu
  • 1 jajko
  • por
  • pojedyncza pierś pokrojona w paseczki/kosteczkę + przyprawy wg uznania np. gyros, chińska, sos sojowy itp.
  • świeży ogór
  • śmietana do mizerii
  • sól, pieprz i inne smaki
  • słoiczek oleju na całą grupę

jak ktoś chce więcej to możne sobie zwyczajnie więcej mięska wziąć lub zbeszcześcić tą pychotkę serem żółtym a do ogóra śmietanę 30 i majonez :P
jak ktoś weźmie pora to kroić go na talarki uprzednio nacinając go wzdłuż do połowy (wtedy jak talarek się rozwinie wyjdą paseczki)- jakby ktoś nie wiedział
jak zostanie komuś śmietana to nie szkodzi - wystarczy dorzucić do niej jakieś bakalie i deserek gotowy

Obiad nr 2.

kasza jęczmienna z masłem/olejem lnianym i grzankami z chleba zapiekana w sreberku kaszanka + ogór kiszony/koncertowy

  • kasza 1 paczuszka
  • masło 1/4 zwykłej kostki lub olej lniany 50ml
  • kaszanka 100-200g (zależy od głodomora) dobrze zawinięta z przyprawami w sreberko
  • opcjonalnie smalec ze skwarkami 50g
  • ogórki kiszone/koncertowe lub inne warzywka jakie kto lubi

Do tego:

  • śniadanio-kolacje: 1 chleb; kiełbasa (200-300g); ser żółty (200-300g); rybki (2 puszki); pasztet (1-2 szt.); ŚWIEŻE WARZYWA; dżem; krem czekoladowy i inne dobre jadło na kanapki (wg fantazji), 5 torebek herbaty
  • słodycze: dużo łakoci! (najlepiej w wersji łatwej do częstowania)
  • 1,5l butelka wody

Jeśli ktoś ma ochotę to można wziąć na niedzielne śniadanie kaszkę do zalania wrzątkiem.
Mamy do dyspozycji czajnik. Można więc zagotować wodę.

Uwaga: Wszystkie rzeczy pakujemy w worki foliowe (nie ma nieprzemakalnych plecaków).

Zapoznajcie się z poniższymi zagadnieniami:
  • topografia Gór Sanocko-Turczańskich:

    • główne szczyty, pasma, rzeki, miejscowości
    • granice
    • otaczające grupy górskie
  • szlak architektury drewnianej (Dobra Szlachecka, Ulucz, Czerteż)
  • surowce naturalne:
    • szlak naftowy (Ropienka, itp)
    • Tyrawa Solna
  • Dolinianie
  • Przemyski Rejon Umocniony (fragment linii Mołotowa)
  • Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku

Koszt: 130 zł (ze zniżką studencką) / 150 zł (bez zniżek)

Tags: